Nyitólap  Magamról  Olajcsúcs  Fenntartható Zemplén  Sétálóutca-Szétmállóutca  Szamorodni Út  Közös Tokaj-hegyalja  Svejk Újhelyben

Zemplén nagy esélye: az

Első Magyar-Gácsországi Vasút

A 2004. január 24-én Sátoraljaújhely és Krosznó polgármesterei, valamint Dr. Hörcsik Richárd, vidékünk országgyűlési képviselője által aláírt megállapodás a történelmi vasútvonal jobb kihasználásáról. Közvetlen lengyel-magyar vonatjáratok, kombinált fuvarozás (kamionok vasúton), nosztalgiavonatok.

Egy 2004 január 31-én kelt "regényes útleírás":

"Kalandos" utazás az Első Magyar-Gácsországi (Galíciai) Vasúton

Felderítésképpen leutaztam a magyar Zemplénben szinte már teljesen elfelejtett egykori stratégiai vonalon Krosznótól Újhelyig (a tényleges Gácsországi Vasút vonalára csak a Zagórz-Alsómihályi szakasz esik). Kis túlzással olyan volt, mint hordóban leúszni a Niagarán: a vasúton 209 kilométeres távolságot "alig" 9 óra 10 perc alatt, 5 (!) átszállással tettük meg, az eljutás "sebessége" a teljes eljutási idővel számolva 23 km/óra volt. Közvetlen lengyel-szlovák-magyar járatok indításával, 60 km/órás átlagsebesség elérése esetén az eljutási idő Krosznó-Sátoraljaújhely viszonylatban három és fél órára csökkenhetne, ami már versenyképes alternatívája az autózásnak, főleg, hogy így a potenciális sofőr is barátkozhat Hegyalja kincsével. Hegyalja és az ardói strand  közvetlenül elérhető lenne vonattal a lengyel turistáknak, ugyanígy Sóstó, Hajdúszoboszló és egész Kelet-Magyarország.

Infó-frissítés: az útleírás kelte óta beleléptünk az EU-ba (egykor alig vártam), azóta az integráció annyit lendített rajtunk, hogy az eljutási idő még tovább hosszabbodott, az újhelyi vasuti határt pedig az akkori napi 2 vonatpár helyett már napi egész 1 lépi át. - vedd úgy, hogy itt most felcsendül az Örömóda - (Igazad van, visszavonom, ez nem az EU hülyesége, hanem a mi sajátunk, a magyaroké és a szlovákoké - térjünk végre észhez)

Ha az Olajcsúcs csak egy kicsit is komoly, (és nagyon az), néhány (10? 20? 5?) év múlva a Gácsországi Vasút talán az egyetlen lehetséges eszköze lesz annak, hogy egyáltalán északi eredetű turistákat (lengyeleket, szlovákokat) lássunk Zemplénben, Hegyalján!!!

Nyitólap  Magamról  Olajcsúcs  Fenntartható Zemplén  Sétálóutca-Szétmállóutca  Szamorodni Út  Közös Tokaj-hegyalja  Svejk Újhelyben