sétálóutca

 

USA: Vissza az autókat a sétálóutcába!

 

Egy kiváló példa arra, hogy (többek között a Főutca sétálóutcává tételében) úgy utánozzuk 30-40 év késéssel a (rossz!) nyugati példát, hogy észre sem vesszük, ott ez már megbukott, sőt, levonva a tanulságokat, már vissza is csinálták.

 

Forrás: http://www.pps.org/gps/one?public_place_id=108

 

Project for Public Spaces (Közösségi Terek Program) : Kiváló Közösségi Terek

 

Lake Street Harlem Ave. és Forest Ave. közötti szakasza,

Oak Park, Illinois, USA

A gépjárműforgalom visszahozása az egykor jószándékkal sétálóutcává alakított Lake Street-re visszahozta a hagyományos amerikai főutcákra oly jellemző  nyüzsgést is.

 

 

 

Miért működik?
Az 1970-es években sok más belvároshoz hasonlóan Oak Park várostervezői is úgy döntöttek, hogy a város fő bevásárlóutcáját a gépjárműforgalom előtt lezárva sétálóutcává alakítják. A tervezők a belváros vonzerejének növekedését, a kiskereskedelmi forgalom és bevételek növekedését remélték ettől. És bár a sétálóutca kellemes és vonzó volt, a 80-as évek végére a kereskedelmi forgalom lehanyatlott, üzletek zártak be.

Az "Oak Park Sétálóutca" újbóli megnyitása a gépjárműforgalom előtt új életet lehelt az utcába, nyüzsgést hozott, amely oly jellemző az amerikai főutcákra. Az utca hagyományos használati módjai egy olyan városi energiát fejlesztenek, amely jobban illik a belvárosi helyszínhez és sokkal inkább elősegíti a kereskedelmet, mint a korábbi sétálóutca jószándékkal létrehozott parkszerű környezete. A belváros ma egy uticél a város lakói számára. A gyermekek egy közeli parkban játszanak és alkalmi családi rendezvényeken vesznek részt a városközpontban. Fiatal párok és nyugdíjasok ülnek a (főutcáról nyíló, mellékutcából kialakított, B.Cs.) sétálóutcában, vagy a Lake Street kávézóteraszainál és nézik a körülöttük zajló életet.

Mitől "Jó Hely" a Lake Street?

Azoknak, akik nem gyalog jönnek a belvárosba, a város két parkolóházat épített, ezeket jól tervezték, nem rontják a városképet.

Sok más, családi házas övezetekkel ("Suburb") körülvett belvárossal ellentétben az Oak Park körüli lakónegyedek a városközpontra támaszkodnak alapvető szükségleteik kielégítésében. A kiskereskedelmi szolgáltatások széles skálája található itt meg, a ruházati boltoktól az éttermeken át a szerszámüzletekig.Történeti háttér
A PPS (Közösségi Terek Program) 1988-ban tanulmányt készített az Oak Park Sétálóutca kialakításáról és használatáról, valamint annak a helyi gazdaságra gyakorolt hatásáról.

A PPS az Oak Park Sétálóutca Bizottsággal, az ingatlantulajdonosokkal és városi tisztviselőkkel együttműködve a kereskedők és járókelők körében végzett közvéleménykutatásokkal, valamint a gyalogosok mozgásának idősűrítő (time-lapse) filmezésével határozta meg, hogyan látják és használják az emberek a sétálóutcát. Az eredményeket megvitatták a helyi közösség tagjaival, majd átépítésre és üzemeltetésre vonatkozó javaslatok csomagját alakították ki.

Végül a lakosság úgy döntött, hogy újra megnyitják a sétálóutcát a gépjárműforgalom előtt, és bevezettek egy (a bevásárlóközpontokban alkalmazott, B.Cs.) menedzsment-szemléletmódot az üzlethelyiségek bérbeadásának és a boltok működésének összehangolására, valamint népszerűsítő, fenntartási és biztonságvédelmi szolgáltatások nyújtására. A PPS készítette el a végső területrendezési terveket, és segített kialakítani a kereskedelem menedzselési programját, valamint a közösségi terek tervét. Az átépítés 1989-re készült el. Már 1988 és 1989 között pozitív változások tüntek fel: a kiadatlan üzlethelyiségek aránya 25%-ról 19%-ra csökkent, nőtt a parkolódíj-bevétel és 100%-al megnőtt a potenciális üzletbérlők érdeklődése.

 

Fordította: Bobkó Csaba, Green Capital Consulting / Fenntartható Zemplén Alapítvány

 

Tanulságok:

§        Kell a kielégítő mennyiségű parkolási lehetőség a belvárosban

§        "A Főutca , mint Bevásárlóközpont" elv alkalmazása (Tudatosan igazgatva, erre létrehozott irányítószerv által. Legjobb, ha az érintett vállalkozások, lakossági csoportok alapítják, agyatlan városházi bürokraták távoltartandók!)

§        nem tévesztendő össze a park, sétány, korzó funkció a sokkal több (és más) funkciót magában ötvöző főutca küldetésével. Kell a nyüzsgés egy főutcára, valamint a kor meghatározó közlekedsédi eszközével (autó) való elérhetőség is.

§        Kell sétálóutca is a belvárosba, de az nem lehet maga a főutca, csak ahhoz kapcsolódjon

 

sétálóutca